גם לכם מגיע איפאה
מגוון רחב למדי של עצים משמש אותנו לייצור פרגולות, שולחנות, ארונות, דקים, חיפויי קירות ועוד ועוד פריטים: האורן, האלון, האגוז, הסידר, הצפצפה וישנם כמובן גם רבים אחרים, ומעל לכולם מיתמר עץ אחד מיוחד ומרשים – האיפאה.
יופי ברזילאי, ולא פחות חשוב: חוסן
האיפאה, או בשמו המדעי Tabebuia, הוא עץ טרופי שצומח בדרום אמריקה ובפרט ביערות הגשם בברזיל.
כמו כל העצים הטרופיים הוא קשוח מאוד, ולא מתרגש מחרקים שעלולים להזיק לעצים אחרים, מחום, לחות, רוחות ופגעי מזג אוויר באופן כללי, וגם שימוש אינטנסיבי לא שוחק אותו.
ההוכחה הטובה ביותר לחוסנו המרשים של עץ זה נמצאת בנמל תל אביב, מתחת לרגליהם של המוני המבלים שגם ברגע זה, סביר להניח, פוקדים את מתחם הבילויים הפופולרי ופוסעים על דק העץ שמחזיק מעמד גם כשגלים מתנפצים עליו מדי יום, לחות גבוהה במיוחד שוררת סביבו וכאמור אינספור ילדים ומבוגרים דורכים עליו לאורך כל שעות היממה.
מקום נוסף בו הותקן דק מעץ איפאה הוא קניון שבעת הכוכבים בהרצליה, וישנם עוד מרחבים ציבוריים רבים שבהם תמצאו דק דומה ועוד עדות לעמידותו המופלאה.
לא פחות מרשים מחוסנו הוא יופיו, וכמובן שכדאי לרתום את האיכויות האלה גם לטובת פריטים ביתיים, כשבפרט פופולרי האיפאה כחומר גלם לפרגולות ולדקים.
לא על חשבון הטבע
עד לפני שנים לא רבות הבחירה באיפאה נהנתה משני היתרונות המובהקים הנ"ל, חוסן ואסתטיקה, אבל גם סבלה מחיסרון משמעותי: מחיר גבוה – הן למי שרכש פריט עשוי איפאה והן לטבע, כלומר לכולנו.
הפופולריות הרבה של העץ הטרופי היפהפה האיצה מאוד את כריתת האיפאה ביערות הגשם של ברזיל, עד שכבר החל להיווצר חשש שמא הוא ייעלם מעל פני האדמה בצורתו הטבעית, שלא לדבר על כך שהכריתה הלא מבוקרת ורחבת ההיקף יתר על המידה גרמה לנזקים אקולוגיים משמעותיים למינים ביולוגיים רבים ובהם בני האדם (שמשלמים מחיר יקר על ההתחממות הגלובלית, שאחת הסיבות לה היא צמצום מהיר של היערות).
ממשלת ברזיל החליטה – אמנם מעט באיחור, אבל מוטב מאוחר מאשר לעולם לא – להיכנס לעובי הקורה ולהקדיש משאבים רבים יותר לפיקוח ובקרה על נושא כריתת העצים, ובכלל זה האיפאה.
הרשויות גיבשו תוכנית מסודרת שמבוססת על כך שבכל זמן נתון תתבצע כריתה רק מאזורים ספציפיים, שיוכלו לאחר מכן לשקם את עצמם. כמו כן היקף הכריתה הכולל הפך מוגבל, על מנת שאזורי היער השונים אכן יזכו בהזדמנות לשקם את עצמם כך שעצים חדשים יצמחו במקום אלה שבהם השתמשנו.
מי שעוד מפקח על נושא כריתת העצים הוא ארגון בשם FSC שמעניק תו תקן לעצים שנכרתו בהתאם לתקנים העדכניים והמחמירים של הארגון שמטרתו היא פיתוח בר קיימא.
תמורה מלאה לכספכם
החיסרון השני של רהיטים ופריטים מעץ איפאה, המחיר היחסית גבוה שלהם, עדיין רלוונטי – אבל ראשית כל יש לדעת שהמחירים כבר אינם גבוהים מאוד כבעבר (בעיקר בזכות השתכללות הטכנולוגיות והפחתת עלויות ההובלה), ושנית, מי שקונה למשל דק מעץ זה מקבל תמורה מלאה לכספו, והרי כיום כבר ברור שעבור איכות חיים אמיתית כדאי לשלם קצת יותר, שכן תג המחיר נשכח עם השנים (ובעצם כבר זמן קצר יחסית לאחר הקנייה) בעוד הנחת נשמרת ולעתים אף מתעצמת לאורך שנים רבות.
אולי יעניין אותך קריאה נוספת על:
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!